Al meer dan 20 jaar zitten onze constructive challengers achter de Tekla-tekentafel om onze projecten optimaal vorm te geven in de voorbereidende fase. Met de komst van een Revit-specialist in 2020 schakelden we nog een versnelling hoger. Vandaag versterken Tekla en Revit elkaar in alle aspecten van het BIM-bouwproces, waardoor we nog foutlozer en dus (kosten)efficiënter aan de slag kunnen gaan.

Tekla: BIM met de M van Modeling

Vandaag bestaat ons team van werkvoorbereiders uit 12 personen. De overgrote meerderheid daarvan zijn experten in het 3D-tekenprogramma Tekla.

“Tekla maakt al bijna 25 jaar deel uit van onze digitale workflow”, geeft Hoofd Werkvoorbereiding Mark Broers aan. “Daarmee waren we bij de eerste industriële bouwbedrijven in het land die de gebouwontwerpen in technische 3D-plannen goten.”

“Deze software gebruiken we vandaag voornamelijk om de technische uitvoeringstekeningen in te finaliseren”, vult Tekla-specialist Alexander Derenette aan. “Zeker in het geval van grote staalconstructies is Tekla een meerwaarde, want iedere staalverbinding die in het 3D-plan zit, kunnen we rechtstreeks laten inlezen door de machines in ons atelier.”

tekla revit
Digitale uitwerking van project Noesen met de voorbouw (kantoren) uitgetekend in Revit en de magazijnen in Tekla.

Revit: BIM met de M van Management

De afgelopen jaren kreeg ook Revit een belangrijke plaats in de dagelijkse edibo-werking. Specialiste van dienst Kelly Theuwis is meestal als eerste aan zet in het digitale proces.

“Revit passen we voornamelijk toe op betonconstructies en op traditionele industriële gebouwen, zoals opslaghallen in combinatie met een klassiek kantoorgebouw. Al in de calculatiefase bewijst de software zijn meerwaarde. Op basis van de ontvangen 2D-plannen kunnen we al snel zeer accuraat de bouwkosten inschatten.”

“Een tweede grote sterkte is dat de software in staat is om grafische elementen aan het 3D-model toe te voegen, zoals het buitenschrijnwerk en de binnenafwerking. Revit geeft het project dus fotorealistischer weer. Dat is zeker een enorm pluspunt voor de communicatie tussen de aannemer en anderzijds de architect en de bouwheer. Zij kunnen zich namelijk veel sterker inleven in hun project en wij kunnen bepaalde keuzes of adviezen beter duiden.”

“Revit biedt bovendien een grote meerwaarde op vlak van management tijdens een BIM-project. Je kunt eenvoudig technische fiches van materialen koppelen – en zo de communicatie tussen de verschillende aannemers op de werf versterken. Ook wanneer wij klaar zijn en er nog een of meerdere aannemers na ons aan zet zijn”, gaat Mark Broers verder.

“En straks zal een almaar grotere rol weggelegd zijn voor gebouwonderhoud. Zo zou de bouwheer in de toekomst na de oplevering een digital twin van zijn gebouw kunnen verkrijgen. In Revit zou hij kunnen uitlezen waar in zijn gebouw maintenance nodig is en op welk moment. We merken dat de maatschappij in deze richting evolueert, dus springen we als industriële bouwpartner vastberaden mee op deze digitale trein.”

Tekla en Revit: een nietsontziende tandem

Maar de allergrootste voordelen als bouwpartner haalt u uit de toepassing van beide ontwerpprogramma’s. Alexander Derenette: “Doordat we potentiële clashes – bouwkundige fouten – al in het 3D-model kunnen detecteren, beperken we fouten tijdens de uitvoering tot een absoluut minimum.”

“Bovendien is alle informatie die in het 3D-model vervat zit eenvoudig op te vragen door iedere partij binnen het bouwteam. Tot in de diepste technische details, maar ook op een visueel toegankelijke manier. Dat zorgt voor een open en heldere communicatie zonder gelijke. De bouwheer kan trouwens het afgewerkte model achteraf gewoon toevoegen aan zijn postinterventiedossier.”

Conclusie: dankzij deze nietsontziende tandem creëren we een extra (kosten)efficiënte samenwerkingscultuur tijdens het bouwproject. En dit tussen ieder lid van het bouwteam.

Stapt u mee in ons BIM-verhaal?

Scholencampus WICO in Pelt, de nieuwbouw industriehal voor staalhandelaar Noesen en deze autogarage voor luxewagens in Wommelgem zijn maar enkele voorbeelden van projecten waarin Tekla en Revit samen hun grote meerwaarde hebben bewezen.

Bent u ook een absoluut voorstander van de uitgebreide digitale aanpak? Weet dat u bij edibo een pionier en toegewijd BIM-partner aan uw zijde heeft. Deel uw plannen met ons, wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvende afspraak.