In het Noord-Limburgse Pelt zijn we aan zet voor de nieuwbouw van een scholencampus voor de STEM- en economieleerlingen van scholengemeenschap WICO. Onze constructive challengers zijn er aan de slag met de nieuwbouw van twee semi-industriële gebouwen, met binnen ieder gebouw een mix van lesgedeeltes en praktijkhallen. Een project dat in eerste instantie geen industriële invulling had, kwam toch in onze handen terecht. 

Project vertaald in edibo-taal

Het komt niet zo heel vaak voor dat we met edibo een scholenbouwproject op ons nemen. Het was dan ook eerst geen project dat het etiket industrieel op zich had kleven. De oorspronkelijke plannen voor de werken zagen er als volgt uit:

  • 2 aparte nieuwbouwconstructies
  • In elk van de gebouwen een lesgedeelte, gebouwd volgens de traditionele bouwmethode (bekistingen, metselwerk…)
  • Aansluitend aan het lesgedeelte een grote hal voor praktijklessen, ook op de traditionele manier gebouwd

Verderop in de aanbestedingsfase werden de plannen voor de praktijkhallen echter door de betrokken architect en het studiebureau vertaald naar industriële bouwplannen.

De nieuwe projectinvulling:

  • Het lesgedeelte in traditioneel bekistings- en metselwerk
  • Industrieel gebouwde praktijkhallen op basis van prefab materialen

Vanaf het moment dat edibo dit project kreeg toegewezen, hebben we de aangepaste uitvoerings- en detailplannen van de architect vertaald volgens onze eigen ervaring en expertise in de industriebouw.

De grote uitdaging voor onze challengers binnen deze constructies: zorgen voor een vloeiende overgang tussen traditioneel en industrieel bouwen, zowel qua (interne) organisatie als qua uitvoering op de werf.

Extra aandacht voor buurtbewoners

Samengevat zijn we binnen dit project aan zet voor de ruwbouwwerken, de dakwerken, het buitenschrijnwerk, de plafond- en wandafwerking en de buitenaanleg.

Structureel zijn we binnen het industriële gedeelte aan de slag gegaan met prefab betonnen kolommen, houten spanten en staal. Visueel vallen de gebouwen op door een mix van witte sandwichpanelen en polycarbonaatplaten. Dit om zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval te garanderen.

In de twee industriële praktijkhallen zal het vanaf volgend schooljaar barsten van de activiteit. Studenten lassen, automechanica, houtbewerking, interieurbouw, schilderwerken en magazijn zullen er dagelijks aan de slag gaan met tal van machines en materialen.

Ook het akoestische plaatje moet dus helemaal kloppen. Dit verzekerden we aan de hand van een volledig betonnen zijmuur aan de kant van de buurtbewoners, maar ook dankzij akoestische poorten, daken en beglazing.

Trappen van 11 en 14 ton

Bijkomende uitdaging was de plaatsing van twee betonnen trappen van 11 en 14 ton zwaar. Niet alleen een complexe rekenopdracht voor onze ingenieurs, ook de levering en plaatsing vergden heel wat voorbereiding.

Omdat de buitenwanden er al stonden, dienden we de trappen – volledig in één stuk – door de poorten binnen te leiden. Eens dat gebeurd was, moesten we de trappen volledig in uitkraging plaatsen om een zwevend effect te bekomen. Een complexe onderneming, maar met een enorm mooi eindresultaat.

Dubbele bezetting bij team edibo

Net omdat we zowel met traditionele als prefab bouwwerken aan de slag zijn binnen dit project, dienden we ons op een andere manier te organiseren dan tijdens een volledig industrieel project.

Onze eigen ingenieur was al vroeg aan zet om de traditionele bouwplannen voor de praktijkruimtes om te zetten in industriële bouwplannen. Daarna zetten we niet één, maar twee 3D-werkvoorbereiders op het project. Onze Revit-tekenaar ontfermde zich over de lesgedeeltes, aangezien deze software meer detaillering toelaat, onze TEKLA-tekenaar werkte op zijn beurt de 3D-plannen voor de industriële praktijkhallen uit.

En op de werf, tijdens de traditionele metsel- en bekistingswerken, sprong tot slot een tweede werfleider bij om het hele proces in goede banen te leiden.

Typisch edibo?

Dit project vroeg niet alleen veel van onze kennis en ervaring, maar ook aanpassingsvermogen en outside-the-box denken. Dat we een – van oorsprong – traditionele constructie mochten vertalen naar een industrieel bouwconcept, bewijst dat ook meedenken met bouwheer en architect in ons DNA zit.

Heeft u een challenge voor ons?

Heeft u ook een project in de steigers staan dat nood heeft aan een alternatieve kijk op de zaken? Ongeacht de complexiteit van uw bouwplannen, bij edibo hebben we een getalenteerd team op en naast de werf voor u klaarstaan.

Meer weten over een eventuele samenwerking? Neem een kijkje naar onze manier van werken. Of contacteer ons voor meer info of voor een afspraak.