Health- & Care-incubator BioVille in het Limburgse Diepenbeek krijgt er een derde vleugel bij en onze constructive challengers zijn hiervoor aan zet. Projectleider Frederick Meynen wandelt onder meer met u mee door de toekomstige nieuwbouw kantoren en labo’s en vertelt over de voornaamste uitdagingen onderweg.

Het project

Net buiten provinciehoofdstad Hasselt zijn we vandaag aan de slag met de uitbreiding van LRM-incubator BioVille. Bij het project komt een investeringsbedrag kijken van meer dan 4.300.000 euro.

De nieuwe vleugel zal straks bestaan uit drie bouwlagen, goed voor in totaal 2.000 m2 aan nieuwbouw kantoren, laboruimtes en vergaderzalen. Vanuit deze nieuwe gebouwen zullen tal van scale-ups de toekomst van de gezondheidszorg mee vormgeven.

“Binnen dit project is edibo verantwoordelijk voor quasi alle posten. We zijn er aanwezig sinds de eerste grondwerken en zullen er ook nog zijn wanneer de laatste likjes verf worden aangebracht. Enkel de technieken vallen niet onder onze verantwoordelijkheid.”

De challenges

“Op vlak van constructie gaat het hier om een heel atypisch edibo-project. In principe zijn we specialisten in industriebouw en prefab gebouwstructuren, maar binnen dit uitbreidingsproject viel de keuze na overleg door het bouwteam op een traditionele ruwbouw, dus met een ter plaatse gestorte betonstructuur en gevels in metselwerk.”

“Toch hebben we ons al meermaals bewezen binnen dergelijke projecten. Ik denk onder meer aan de nieuwbouw van de WICO-scholencampus in Pelt of de recente bouw van een zorginstelling in Maastricht. De betrokken bouwheer en architect, met wie we al jarenlang een goede relatie onderhouden, toonden dan ook een groot vertrouwen in ons kunnen.”

Daarnaast kreeg team edibo een aantal bijkomende uitdagende opdrachten voorgeschoteld. Projectleider Frederick licht toe.

1. Extra snelle opstart

“De keuze voor een traditionele bouwmethode leidde tot een snellere opstart van de werf dan voorzien. Amper een paar weken na de ondertekening van het contract waren we al begonnen met de eerste werken ter plaatse. In tussentijd dienden we nog tijdig het nodige af te stemmen met de leveranciers en de rest van het bouwteam om de opstart ook correct te laten verlopen.”

2. Andere accenten

“Traditionele en industriële bouwmethodes hebben elk hun eigen aandachtspunten en gevoeligheden. Dankzij de sterke ondersteuning en begeleiding door ons intern projectteam was het bouwdossier echter tot in de puntjes voorbereid.”

3. Flexibele gebouwindeling

“Aangezien door de jaren heen verschillende scale-ups hun intrek zullen nemen in deze nieuwe vleugel, wordt het gebouw opgericht met het oog op een flexibele ruimte-indeling. Zo hebben toekomstige huurders grote open ruimtes ter beschikking die op verschillende manieren ingedeeld kunnen worden, onder meer dankzij een flexibele vloeropbouw en de zonering van klimaatplafonds. ”

4. Uitdagende gevels

“De afwerking van de buitengevels bestaat volledig uit gemetselde, smalle betonstenen, die we zowel in wildverband als horizontaal en verticaal zullen aanbrengen. Tel daar nog een grote afwisseling van raamstroken bij en dan weet je dat er een nauwgezette opvolging nodig is om het geheel perfect tot zijn recht te laten komen.”

5. Combinatie bouwmethode en weersomstandigheden

“Tijdens de ruwbouwfase – pal tijdens de wintermaanden – kregen we regelmatig af te rekenen met regen, kou en vorst. Ook hier was een shift in denken nodig in vergelijking met de industriële bouwaanpak die we zo gewoon zijn. Gezien de traditionele bouwmethode dienden we extra flexibel en gefaseerd te werk te gaan om grote vertragingen te vermijden.”

nieuwbouw kantoren bioville diepenbeek
“De afwerking van de buitengevels bestaat volledig uit gemetselde, smalle betonstenen, die we zowel in wildverband als horizontaal en verticaal hebben aangebracht."

Typisch edibo?

“Met de werken voor deze gloednieuwe nieuwbouw kantoren, labo’s en vergaderruimtes in een laatste fase, kunnen we vandaag toch al terugblikken op een enorm veelzijdig en geslaagd project. Ondanks een aanpak die we niet iedere dag gewend zijn, hebben we tot nog toe een hoge kwaliteit en efficiëntie aan de dag gelegd. Enerzijds dankzij de sterke ondersteuning van onze interne collega’s en anderzijds door de begripvolle communicatie met bouwheer en architect. Het voelt op deze manier echt aan als een realisatie waar we ‘samen’ aan werken.”

Toonaangevend project in de steigers?

Heeft u ook bouwplannen klaarliggen waarvan u weet dat ze het verschil zullen maken? En wenst u de bouw van uw project toe te vertrouwen aan een aannemer die zich vlot aanpast aan alle uitdagingen die zich kunnen voordien van grondwerken tot oplevering?

Neem contact op met onze constructive challengers. We nemen uw project met veel plezier op sleeptouw.