Zo nu en dan waait een nieuw project onze richting uit dat niet hélemaal binnen onze core business ligt. Voor de realisatie van deze nieuwbouw zorginstelling in Maastricht dienden onze Eindhovense edibo-collega’s meermaals hun creatieve kant aan te spreken. Een uitdaging waar calculator-verkoper Danny Wintjens met veel plezier op terugblikt.

Het project

Deze nieuwbouw zorginstelling bestaat uit verschillende wooneenheden die telkens voorzien zijn van een leefruimte, keuken, badkamer en slaapgedeelte. De bewoners staan er 24 uur lang onder toezicht. Ook de nachtwakers beschikken over een eigen slaapruimte, die zich naast een grote, gezamenlijke bijeenkomstruimte bevindt.

  • Staalstructuur aangevuld met ronde stalen kolommen
  • Betonnen prefab vloerelementen en gestorte betonkelder
  • Dakvloer met bovenliggend groendak
  • Geïsoleerde houtskeletwanden als basis voor de gevelafwerking
  • Gevelafwerking in houten padoeklatten (bovenverdieping) en steenstrips (benedenverdieping)
  • Binnenafwerking, inclusief plaatsing technische installaties
  • Stalen hekwerken en wenteltrap
  • Buitenaanleg en verharding

Totaalproject op kleinere schaal

Voor edibo was dit zeker geen alledaags project en dat op meerdere vlakken. Eerst en vooral komt het niet zo heel vaak voor dat we met houtskeletbouw aan de slag mogen gaan. Dit project leende zich hier echter perfect toe.

Voor de bouwheer, die reeds een huurder voor het te bouwen pand had gevonden, was het kwestie om zo snel en zo economisch mogelijk op te leveren. In samenspraak met zijn architect besloten we om met houtskelet-elementen aan de slag te gaan, maar dan naadloos geënt op onze eigen industriële werkwijze.

Daarnaast betrof het een project op kleinere schaal dan we meestal gewoon zijn. Beperkte werkruimte en druk werfverkeer vereisen extra oplettendheid, planning en coördinatie, zowel tussen onze eigen werknemers als met de andere aannemers op de site.

Voorrang aan binnenafwerking

Gezien het belang van een vlotte oplevering probeerden we maximale tijdwinst te boeken door de constructie zo snel mogelijk wind- en waterdicht te krijgen. Vergeleken met traditioneel metselwerk konden we dankzij de houtskelet-elementen heel wat voorsprong nemen om zo sneller aan de slag te gaan met de binnenafwerking.

Spel van nauw overleg en details

Als hoofdcoördinator van de werfactiviteiten stonden we gedurende het hele bouwtraject uiteraard in nauw overleg met bouwheer en architect. Dat begon al tijdens de ontwerpfase. Onze interne studiedienst zat meermaals samen met de architect om ervoor te zorgen dat ons industriële bouwconcept helemaal verankerd geraakte met het architectuurplan.

Ook onze werkvoorbereider speelde een prominente rol doorheen het hele traject. Het zeer hoge niveau van detaillering en maatvoering gaf amper ruimte aan toleranties in de afwerking. Hetzelfde gold voor de informatiestroom richting de rest van het team, de architect en de leveranciers van de verschillende materialen.

Maximaal uitgedaagd

Samengevat betrof de bouw van deze nieuwbouw zorginstelling voor onze constructive challengers een zeer complete aannemingsopdracht. Een project waarbij industrieel bouwen en traditionele uitstraling een mooie mix vormden. Een project dat ook perfect op de traditionele manier gebouwd had kunnen worden, maar dankzij het inzicht van onze challengers en het vertrouwen van de bouwheer en de architect perfect binnen het industriële plaatje paste.

Bovendien werden we meermaals uitgedaagd om creatief aan de slag te gaan, met onder meer niet-alledaagse bouwmaterialen en dimensioneringen.

Tot slot nog een speciale vermelding voor de mooie en sterke wisselwerking tussen de verschillende challengers binnen team edibo. Van het staalatelier in Lommel tot ons team in Eindhoven: dit project heeft ons maximaal weten uit te dagen en te prikkelen, met een geweldige oplevering en een tevreden bouwheer als resultaat.

Met welk project weet u ons uit te dagen?

Flexibiliteit en creativiteit zijn twee aspecten die diep in het edibo-DNA verstrengeld zitten. Net als een uitgesproken aandacht voor het constructieve én het esthetische verhaal. Bent u nog op zoek naar een partij die uw bouwideeën vertaalt in een (semi-)industriële realisatie? Wij hebben alvast meer dan één reden in huis om u van onze bouw- en werkwijze te overtuigen.

We nodigen u graag uit om uw verhaal te komen vertellen. Neem alvast contact met ons op of neem een kijkje tussen onze realisaties in Nederland en België.