Ieder jaar tekenen verschillende collega’s uit onze kantoren en uit het staalatelier in Lommel present voor een opleiding Kleine Blusmiddelen. Dit doen ze op vrijwillige basis. Hierna maken ze deel uit van onze Eerste Interventieploeg: als het ooit heet wordt onder de edibo-voeten, houden zij het hoofd koel voor de veiligheid van hun collega’s. Van de eventuele eerste bluswerken tot de uiteindelijke evacuatie.   

Geen overbodige luxe

Laswerken, de opslag van gassen, brandstoffen en solventen, spuithallen met mogelijk explosiegevaar,… In het staalatelier zijn tal van factoren aanwezig die een potentiële brand kunnen veroorzaken.

Dankzij strikte veiligheidsvoorschriften, sensibilisering en een gedetailleerd brandweerinterventieplan beperken we deze risico’s tot een absoluut minimum. Om toch dat tikkeltje extra snelheid én zekerheid te winnen op onze Lommelse site, organiseren we regelmatig opleidingen rond het gebruik van kleine blusmiddelen.

Brandveilig van werf tot kantoor

Net zoals we ieder jaar de kennis rond het gebruik van kleine blusmiddelen opfrissen bij onze ploegbazen op de werf, was het onlangs de beurt aan de collega’s op kantoor en in het atelier.

Twee uur lang kregen ze van een lid van de lokale brandweer de belangrijkste info en tips mee. Hoe herken je een beginnende brand? Wanneer is er sprake van een niet langer controleerbare brand? Welke soorten kleine blusmiddelen bestaan er?

Afsluiten gebeurde met een aantal praktische tests en simulaties van mogelijke brandscenario’s, zoals het blussen van een frietketel of zelfs van een persoon.

We blikken met alle deelnemers terug op een zeer leerrijke voormiddag en willen iedereen dan ook nadrukkelijk bedanken voor hun engagement.