De opdracht: de wind- en waterdichte nieuwbouw van een driedelige logistieke hal even ten noorden van Rotterdam, in Berkel en Rodenrijs. Een industriële hal met daarin ruimte voor een magazijn, showrooms en kantoren. Met daarbovenop nog twee ruime appartementswoningen. De grote challenge: vertrekken vanuit de bestaande, beschadigde funderingen na een brand in de voormalige gebouwen op de site.
Dit project bracht voor onze constructive challengers zowel technisch als visueel de nodige complexiteit met zich mee. Projectleider Wilco Gevers en calculator-verkoper Danny Wintjens vertellen hoe we deze realisatie op de typische edibo-manier in handen namen.
Eyecatcher langs populaire verbindingsweg
Voor vastgoedontwikkelaar Aron Investments startten we in 2021 met fase 1 van de nieuwbouw van deze logistieke hal. Oppervlakte: om en bij de 5.000 m2. “Deze hal is verdeeld in 3 ruimtes, met verschillende commerciële invullingen, gaande van magazijn tot showroom en ook kantoren”, legt Danny Wintjens uit.
“Het ontwerp van de staalconstructie was een zeer belangrijke factor binnen het project. In het begin was namelijk nog niet bekend welke ondernemingen zich in het gebouw zouden komen settelen. Zowel in de ontwerp- als in de bouwfase hebben we daarom voortdurend rekening gehouden met de multifunctionaliteit van het gebouw. Hierdoor werd ook de potentiële doelgroep van onze klant-vastgoedontwikkelaar aanzienlijk groter.”
Meteen vanaf de start van de opdracht werd duidelijk dat ook het esthetische een belangrijke factor zou spelen. “Wie vandaag op de drukke verbindingsweg tussen Berkel en Rotterdam Airport rijdt, zal het ongetwijfeld al opgemerkt hebben”, hint projectleider Wilco Gevers. “De glasgevels tot wel 10 meter hoog springen ongetwijfeld als eerste in het oog en bepalen het aanzicht van het hele gebouw.”
“Duidelijkheid scheppen leidde tot groot vertrouwen”
Wie vandaag de site bezoekt, heeft geen idee van wat hier zich een aantal jaren geleden afspeelde. “Hier stond vroeger een ander bedrijf, maar dat brandde helemaal uit. Met als gevolg dat we verder dienden te werken vanaf een bestaande, beschadigde vloerplaat met een oude kruipkelder onder. Lastig om in te schatten in welke staat deze verkeerden, maar voor ons geen reden om deze uitdaging uit de weg te gaan”, vertelt Danny.
“Om 100% zeker te zijn van de draagkracht staken onze edibo-ingenieurs en een extern studiebureau de hoofden bij elkaar. We besloten om verder te bouwen op de bestaande fundamenten, mits het herstellen en uitbreiden van de huidige funderingsvloer.”
“Het risico op complicaties bestaat altijd in dergelijke situaties. Als hoofdaannemer is het dan vooral belangrijk om duidelijk te communiceren met de bouwheer en om de juiste verwachtingen te scheppen. Wat kan er wel en wat kan er bouwkundig niet op basis van onze conclusies? Het is die open communicatie en het daaruit voortgevloeide vertrouwen die ons fase 2 van de bouwwerken hebben opgeleverd.”
4 kilometer aan houten draagbalken
“Deze tweede bouwfase bestond uit vier verdiepingen, met op het gelijkvloers en op de eerste verdiepingen onder meer een showroom en kantoorruimtes. Op verdieping 3 en 4 kwamen twee grote luxe-appartementswoningen met een weids terras van 350 m2 en een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam”, gaat projectleider Wilco verder.
“Ook binnen deze bouwfase stond de multifunctionaliteit van de constructie centraal. Dit biedt niet alleen een directe meerwaarde voor de huidige gebruikers, maar ook brede perspectieven voor toekomstige gebruikers.”
“Gezien de stalen structuur van het gebouw en de mix van bestemmingen stond een solide brandcompartimentering hier voorop. De tussenvloeren zorgden voor een bijkomend vraagstuk. Beton bleek geen optie, dat zou de constructie te zwaar maken bovenop de bestaande vloerplaten. Dus kozen we voor houten balken met plaatwerk. Goed voor zo’n 4 kilometer aan balken.”
“Dat is niet iets wat onze jongens elke dag zien op de werf, dus het was zeker een interessante oefening voor ons. Net als de 11 meter hoge liftschacht, die we helemaal ter plaatse in beton hebben gegoten. Op een ogenblik stond de schacht helemaal alleen in het midden van de werf, zonder ook maar enige andere constructies errond. Een heel bijzonder aanzicht.”
“In de lente van 2022 werkten we de trappen- en liftgedeeltes af en zo zat onze opdracht in Berkel erop.”
Typisch edibo?
Wat dit project definieert? Volgens Danny en Wilco is er geen twijfel mogelijk: “De snelheid van uitvoering ondanks de complexiteit van de uitdagingen waarmee we te maken kregen. Zeker binnen een deels commercieel en deels residentieel project zoals het deze.”
“Van de funderingswerken en staalconstructie, over de dakconstructie, vliesgevels en sandwichpanelen, tot en met de trappen, liften en de hemelwaterafvoer. Iedereen van de edibo-vestiging in Eindhoven is aan zet geweest binnen dit project: onze ingenieurs, de afdeling aankoop, de 3D-tekenaar, de veiligheidsverantwoordelijke en natuurlijk het uitstekende bouwteam op de werf. Een zeer mooi project om tot onze realisaties te mogen rekenen.”
Hoe kunnen we uw project versterken?
Bent u op zoek naar een algemeen aannemingsbedrijf dat uw bouwproject op een unieke manier bekijkt? Dat verder kijkt dan de status quo, en uitdagingen – hoe complex ook – niet uit de weg gaat? Bij edibo hebben we meer dan 40 jaar expertise en ervaring in diverse types van industriële bouwprojecten.
Welke uitdaging heeft u in petto voor onze constructive challengers? Vertel het ons via ons contactformulier.