Producent en leverancier van onder meer lijmen, oppervlaktebehandelingen, afdichtingsmiddelen en reinigingsproducten Novatech klopte bij edibo aan voor de ingrijpende renovatie en uitbreiding van hun bestaande bedrijfsgebouwen. Dit om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan hun groeiende operationele behoeften. Projectleider Edwin vertelt alles over dit project dat bol stond van de technische en budgettaire optimalisaties.

Het project

  • Ingrijpende wand-, dak- en vloerrenovatie van de bestaande bedrijfsgebouwen
  • Nieuwe laadkade met 5 laad- en losplaatsen
  • Uitbreiding met kantoor- en samenkomstruimtes voor de logistieke medewerkers
  • Bouw solventenopslagplaats en sprinklerlokaal
  • Nieuwe compartimentswand in het bestaande magazijn
  • Afsluitende omgevingswerken

De challenges

Elk bouwproject brengt unieke uitdagingen met zich mee. Dit was bij Novatech niet anders. Met als grootste aandachtspunt de juiste balans vinden tussen de technisch meest gepaste bouwoplossingen en het vooropgestelde budget.

De staat van de gebouwen voor aanvang van de renovatiewerken (boven)

1. Geoptimaliseerd laadkadesysteem

De eerste grote uitdaging was de naadloze integratie van een nieuwe, geavanceerde laadkade in de bestaande gebouwstructuur. Deze opdracht vereiste precisie en een gedetailleerde planning, waarbij we gebruik maakten van innovatieve prefabelementen om zowel tijd als kosten te besparen. Een aanpak die onze constructive challengers mee invulling gaven vanuit onze meer dan 40 jaar industriële bouwexpertise.

2. Levend ontwerp

Een andere uitdaging was het beheersen van het budget in functie van het ontwerp. Dat kreeg, naarmate het bouwproces vorderde, steeds meer vorm.

Ondanks een aantal tussentijdse aanpassingen in het ontwerp en bijkomende infrastructuur- en rioleringswerken, slaagden we erin het project af te werken binnen het vooropgestelde budget. Dit bovendien zonder te raken aan kwaliteit of planning.

Dit bleek alleen maar mogelijk dankzij een positieve en constructieve samenwerking binnen het bouwteam. Flexibiliteit, kennis en vertrouwen tussen opdrachtgever Novatech, architect Patrick Verhamme van Studio 11 architecten en aannemer edibo waren hierin de sleutelelementen. Samen hebben ze geleid tot dit knappe resultaat.

3. Brandveiligheid gegarandeerd aan lager prijskaartje

Een laatste grote challenge was de technische optimalisatie van de brandoverslagdetails door de stabiliteitsingenieurs.

In plaats van te kiezen voor een massieve, in de vloer uitgezaagde en gefundeerde brandwand in de bestaande gebouwen, stortten we een muurtje van ongeveer een meter hoog in beton, waar de brandwand op rust. Dankzij deze oplossing wisten we de maximale overspanning van de toegepaste panelen te bereiken én realiseerden we een budgetvriendelijkere brandwand. Een financieel veel voordeligere oplossing en dit zonder finaal in te boeten op brandveiligheid.

Typisch edibo?

We hebben ons niet alleen aangepast aan de technische eisen van dit project, maar ook actief geluisterd naar de wensen van de klant. Dit door voortdurend open te communiceren met de architect en de bouwheer. Bovendien zorgden we ervoor dat de site voortdurend bereik- en bruikbaar was voor het werkend personeel.

De flexibiliteit in onze planning en uitvoering was hierin cruciaal, zowel op als naast de werf. Wijzigingen en aanpassingen werden vlot geïntegreerd zonder het bouwschema te verstoren. Bovendien werd het afgesproken budget steeds gerespecteerd. Meer nog, onze optimalisaties zorgden ervoor dat we een aantal werken uit een latere fase al een fase naar voren konden halen.

Heeft u een uitdagend bouwproject voor ogen?

Bent u op zoek naar een industriële bouwpartner die niet alleen technische expertise, maar ook een flexibele en klantgerichte aanpak biedt? Dan is edibo is uw ideale partner.

Neem vandaag nog contact met ons op om uw bouwambities te bespreken en te ontdekken hoe wij u kunnen helpen deze te realiseren. Bekijk zeker al even deze voorbeeldrealisaties over diverse sectoren heen.