Met de komst van de Oosterweelverbinding in Antwerpen diende staalhandelaar Noesen andere oorden op te zoeken. Het werd Wommelgem, waar ze onze constructive challengers inschakelden voor de bouw van hun nieuwe industriehal en kantoren. Projectleider Hans Thoelen en calculator- verkoper Marc Pellens blikken terug op een project waarin de hoge eisen op vlak van afwerking – zeker qua interieur – de rode draad vormden.

Architectonisch beton en witte betonpanelen voor een architecturaal effect

Dit project was opgebouwd uit twee grote delen”, vat calculator-verkoper Marc Pellens samen. “Enerzijds een gloednieuw kantoorgebouw waarvan de voor- en zijgevels quasi volledig uit glas en architectonisch beton bestaan. Met daarachter een nieuwbouw industriehal afgewerkt met stalen sandwichpanelen bovenop betonplinten.”

“De industriehal is, al vanaf het ontwerp, heel functioneel opgevat. Dit om een zo praktisch mogelijke opslag van hun staalproducten te garanderen. Aangezien de klant toch een sterk oog voor detail heeft en een hoge graad van afwerking vooropstelde, viel de keuze bij de buitenafwerking op witte industriële betonpanelen. Financieel een tussenoplossing tussen de standaard grijze betonpanelen en het hele strakke architectonische beton, maar esthetisch een grote meerwaarde. Zo kwamen we ook hier zowel functioneel als architecturaal tot een harmonieus geheel.”

Oneindig ogende glaspartijen

“Maar de echte blikvanger is toch het nieuwe kantoorgebouw”, gaat projectleider Hans Thoelen verder. “Zowel op vlak van buitenaanzicht als van interieur waren de verwachtingen hooggespannen vanuit de opdrachtgever. De landschapskantoren zijn over twee verdiepingen grotendeels omgeven door grote glaspartijen. Daarnaast springen ook de uitgesproken witte luifels op de verschillende gebouwniveaus in het oog. Zij vormen de visuele link met de achterliggende industriehal.”

Spiltrap in notelaar als centrale eyecatcher

Wie vandaag de nieuwe kantoren van Noesen in Wommelgem binnenstapt, zal meteen opmerken dat er ook op vlak van interieurafwerking niet op een detail meer of minder is gekeken.

“Een van de opdrachtgevers is interieurarchitecte. Dat maakte de samenwerking extra interessant, maar ook heel intensief op sommige momenten. Door in nauw overleg blijven te staan met de opdrachtgever, wisten we de hoge esthetische interieureisen toch te verzoenen met het vooropgestelde bouwbudget”, benadrukt Hans Thoelen.

“Zo bestaan de binnenmuren uit systeemwanden met volwaardige aluminium kaders, die de ruimtes volledig akoestisch en thermisch afsluiten. Voor de vloeren viel de keuze op
extra grote tegels van 80 op 80 cm die voor een nog weidser effect zorgen. Slanke, strakke lijnroosters camoufleren op elegante wijze de ventilatiekanalen en ook de verlichting straalt
een high-end karakter uit.”

“Maar de absolute eyecatcher is toch wel de spiltrap die de twee grote landschapskantoren met elkaar verbindt. Het betreft een stalen trap afgewerkt met glazen balustrades en met houten treden in notelaarkleur. Een sterk staaltje vakmanschap dat perfect past binnen het grotere geheel.”

Hoge precisie voor een sprankelend resultaat

Ook Marc Pellens blikt terug op een uiterst mooi verhaal. “Dankzij de sterke en zeer precieze interne voorbereidingen door onze studiedienst en werkvoorbereiding hebben we ons echt kunnen onderscheiden bij opdrachtgever Noesen en diens hoge eisen op vlak van esthetiek en stiptheid.”

“Bovendien had de opdrachtgever zelf een projectleider aangesteld om de werken mee in goede banen te leiden”, gaat Hans Thoelen verder. “Dat klikte meteen, want het was een man met enorm veel metier en ervaring. Hier en daar vond er af en toe een gezonde discussie plaats – zoals het ook hoort –, maar we hebben veel van elkaar geleerd. Meer nog, beide partijen hebben elkaar hierdoor net enorm versterkt. Kortom, ik blik terug op een supermooie samenwerking op alle vlakken.”

Wilt u functioneel en esthetisch verzoenen in uw bedrijfsgebouw?

Bij edibo zijn we zowel experten in het bouwen van functionele industriële bedrijfsgebouwen als in de meer complexere bouwopdrachten. Of die complexiteit zich nu uit op vlak van esthetiek, financiën, voorbereiding of uitvoering.

Welke challenging bouwplannen heeft u in het vooruitzicht? Vertel er ons alles over en wij vertellen op onze beurt graag alles over onze visie op uw project.