In het Vlaams-Brabantse Diest gingen onze constructive challengers voor een projectontwikkelaar aan de slag met 4 nieuwbouw bedrijfspanden bestemd voor verhuur. Projectleider Wouter zoomt in op de hoogtepunten en uitdagingen op zijn werf.

Het project: T2 in Diest

  • 4 afzonderlijke, maar aangrenzende casco nieuwbouw bedrijfspanden
  • Voorste 2 units: casco units afgewerkt met glazen voorgevels
  • Achterste 2 units: standaard casco units
  • Constructie in staalstructuur en stalen spanten
  • Steeldeck dakafwerking met pvc dichtingen
  • Tussen-/brandwanden in cellenbetonpanelen
  • Buitengevel in betonpanelen en sandwichpanelen

“Dit was een project waarin onze challengers van begin tot eind de coördinatie van de werken in handen namen. Van de afbraakwerken van de bestaande gebouwen op de site, over de ruwbouw en technieken tot de groenaanleg en asfalteringswerken”, vertelt Wouter.

De samenwerking

“Voor de bouwheer, die voornamelijk actief is in de huisvesting, was het een van zijn eerste ervaringen met industrieel bouwen. Al van in het begin van het project trokken we hem mee in de snelheid en efficiëntie van een dergelijk project.”

“Onze interne 3D-afdeling schoot meteen in actie na het verkrijgen van de bouwvergunning. Zo konden we al heel snel de structuur en contouren van het gebouw aan de bouwheer en zijn architect tonen. Een enorm pluspunt aan de start van de samenwerking.”

De challenges

Drie grote uitdagingen kruisten het pad van onze teams op en naast de werf. Te beginnen met een maandenlang durend spelletje Tetris.

1. Zoeken naar plaats

“Zowel links, rechts als achteraan het perceel hadden we quasi geen ruimte om ons bouwmaterieel een plaats te geven. Om een voorbeeld te geven: per transport kwamen telkens 50 cellenbetonplaten van telkens 6 meter lang op de werf binnen. Iedere dag opnieuw was het zoeken geblazen om alles een plaats te geven.”

“Net om die reden besloten we ook om te werken met een rupskraan in plaats van met een telescoopkraan. Zo’n kraan is mobieler, neemt minder plaats is én bleek beter bestand tegen de drassige toestanden in de wintermaanden.”

2. Expect the unexpected

We leverden de 4 nieuwbouw bedrijfspanden casco op. Zelf plaatsten we de basistechnieken en -verlichting, alsook extra wachtleidingen voor de toekomstige huurders. Net als de kleedkamers en de toiletten.

“In het begin was het moeilijk om in te schatten wat we wel en niet dienden te voorzien. De bouwheer had lang geen zicht op welke huurders hij mocht verwachten. En ook de huurders zelf stuurden hier en daar hun keuzes nog bij. Van klinkers naar asfalt voor de parking, een speciaal ontworpen trap die op het allerlaatste moment uit de bestelling viel… Met andere woorden: doorheen het traject dienden we een aantal keer onze flexibiliteit te tonen.”

3. Rioleringsproblemen

Tot slot had ook de riolering nog een verrassing voor onze constructive challengers in petto. “De diameter voor de aansluiting voor het regen- en afvalwater bleek te klein. In het verleden bleek de site al veel moeite te hebben om regenwater afgevoerd te krijgen. Het probleem zou er dus alleen maar groter op worden.”

“Een aansluiting vinden met de riolering aan de overkant van de heel drukke verbindingsweg bleek geen optie. Dit hebben we deels opgelost door infiltratiebakken te plaatsen, deels door een afvoerbuis onder het perceel van de achterburen in te graven richting de nabijgelegen gracht, met extra slokkers. Twee vliegen in één klap, want zo zijn ook de buren beschermd tegen eventuele waterproblemen in de toekomst.”

Typisch edibo?

Wat was voor projectleider Wouter helemaal typerend voor zijn team binnen dit traject?

“Op vlak van planning hadden we het op bepaalde momenten zeker niet onder de markt door externe omstandigheden. Zeker naar het einde toe. Net op deze momenten toonden we eens te meer dat flexibiliteit echt wel onze grote sterkte is. Zelfs in het bouwverlof zorgden we ervoor dat de huurders van de panden op een proper afgewerkte site konden aankomen na de zomer. Ook dat is typisch edibo.”

Op zoek naar een flexibele industriële aannemer?

Heeft u een industrieel project in de steigers staan? En bent u nu vooral op zoek naar een flexibele industriële aannemer, zowel op vlak van kennis, expertise als van aanpak op de werf?

Bij edibo staan we zowel bouwheren, architecten als studiebureaus bij. Met onze meer dan 40 jaar ervaring in industriële bouwprojecten kunnen we u ongetwijfeld de nodige meerwaarde bieden.

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak en neem zeker ook een kijkje naar onze realisaties.