Eén van de twee hoofdpijlers binnen ons HR-beleid – naast een flexibele werkwijze in al zijn facetten – is een sterke performantie op de werkvloer. De persoonlijke ontwikkeling van iedere individuele constructive challenger staat hierin centraal. Om deze doelen extra kracht bij te zetten, zijn we in 2021 opgestart met de edibo Academy, een opleidingsvisie en -programma voor zowel onze arbeiders bouw, arbeiders atelier en magazijn als onze bedienden. Binnen dit kader besloten we onze aanpak rond opleidingen en bijscholingen helemaal te herbekijken. HR & Marketing Manager Eva Caubergs en coördinator veiligheid, kwaliteit en milieu Thomas Van Hooydonk geven bijkomende uitleg.

Te beginnen met edibo Academy bouw

Toen begin 2021 de drie nieuwe aandeelhouders van edibo de toekomstplannen voor de komende vijf jaar uitrolden, stond een kwalitatieve upgrade van onze opleidingen mee bovenaan het to do-lijstje.

Het doel: loskomen van de traditionele, ad hoc veiligheidsdagen, die binnen de (industriële) bouwsector vaak als enige optie aangeboden worden. Bij edibo wilden we bewust voor een andere aanpak kiezen. Dat leidde tot het organiseren van de allereerste edibo Academy, in eerste instantie voor onze bouwarbeiders.

De focus binnen edibo Academy? Wij zijn van oordeel dat veiligheid, kwaliteit, technische skills en soft skills in elk aspect van onze bouwactiviteiten vervat moeten zitten. Van het interpreteren van een bouwplan tot het manoeuvreren van een hoogwerker. Maar wel door al deze aspecten niet langer puur en alleen op zichzelf te bekijken. In plaats daarvan willen we onze arbeiders bredere en vooral veelzijdigere opleidingen aanbieden.

edibo academy

Opleidingen aan huis

Bovendien is het de bedoeling dat alle werfarbeiders, project- en werfleiders één à twee keer per jaar op onze edibo-sites samenkomen voor een op maat samengestelde opleidingsdag. Inclusief de interimarbeiders en dat zowel voor onze collega’s in Lommel, Fernelmont, Eindhoven als Antwerpen. Op deze manier geven we hen de kans om in groep na te denken en samen te werken, en om nog eens bij te praten bij een koffie en een broodje of stukje taart.

In september 2021 gaven we op onze Lommelse site het officiële startschot voor de allereerste edibo Academy. Tijdens een goed gevulde dag schotelden we onze arbeiders bouw een tiental interessante workshops voor, waarvan ze er zeven konden volgen via een rotatiesysteem.

Passeerden onder meer de revue: het interpreteren van standaarddetails, het gebruiken van landmeettoestellen op de werf, het uitzetten van gevelmetselwerk, het gebruiken van digitale programma’s, het opbouwen van stellingen en trappentorens, het correct dragen van het veiligheidsharnas…

Na afloop van de opleidingen verzamelen we telkens zoveel mogelijk documentatie op een centraal online platform. Bijvoorbeeld in de vorm van handleidingen, geschreven samenvattingen en video-opnames.

edibo academy

Uitbreidingsplannen vanaf het najaar

Na een succesvolle eerste editie van onze edibo Academy voor onze arbeiders in de bouw is het straks de beurt aan onze medewerkers atelier en magazijn. Net als hun collega’s op de werf zullen ook zij één à twee keer per jaar verzamelen voor een veelzijdige dagopleiding.

En ook voor de collega’s in onze verschillende kantoren hebben we heel wat brain food in de aanbieding. We lanceerden eind maart ons online leerplatform Goodhabitz, met onbeperkte toegang tot meer dan 90 online opleidingen. Daarnaast zullen we voor de bedienden iedere maand een opleiding voorzien van zo’n twee uur, waarbij ze een stand van zaken krijgen van de laatste programma’s en toepassingen binnen hun specifiek domein. Geplande datum van opstart: vanaf het bouwverlof in 2022.

Samen bouwen met een partij die altijd bij is?

Bij edibo investeren we in doorgedreven en veelzijdige opleidingen omdat we ervan overtuigd zijn dat ze zowel op korte als op lange termijn een meerwaarde betekenen. Niet alleen voor de carrières van onze constructive challengers en de positieve impact op ons bedrijf, maar ook voor ieder project waar ze zich voor inzetten.

Werkt u ook het liefst samen met een industriële bouwaannemer die mee is met de laatste trends, materialen, toepassingen en ontwikkelingen binnen onze sector? Laat ons dan zeker de hoofden bij elkaar steken en onze visies samen leggen. Contacteer ons hier voor een afspraak of voor eventuele vragen.