Tussen Leuven en Lommel liggen een kleine 90 kilometer, maar voor werfleider Gilles was dat nooit een issue. Integendeel! In zijn Leuven klopte hij jaren geleden bij ons aan voor een kijkstage. Daarna volgden nog een echte stage én uiteindelijk ook een fulltime job bij edibo. Uit welke uitdagingen haalt hij het meeste plezier en voldoening? En waar hoopt hij naartoe te groeien in de toekomst?

“Niet klaar voor werfleiderschap na school”

Zo’n 7 jaar geleden was Gilles op zoek naar een stageplaats in het kader van zijn opleiding in de bouwkunde. “Ik zag dat edibo aan de slag was met de bouw van klimzaal De Stordeur in Leuven, mijn thuisstad. Daar mocht ik 8 weken lang de bouwwerken komen meevolgen.”

“Het jaar erna stond ik terug in hun werfkeet. Dit keer voor een stage van drie maanden in de rol van stagiair-werfleider. De eerste keer dat ik mee het veld in mocht om me te bewijzen. In het Waalse Mont-Saint-Guibert volgde ik er de bouw van een Porsche-showroom mee op.”

“Die twee ervaringen smaakten naar zoveel meer, dat ik mij niet veel later opnieuw meldde bij edibo. Dit keer voor mijn allereerste echte job. Ik kreeg de kans om mij te bewijzen als assistent-projectleider. Ik ondersteunde de werf- en projectleider, onder meer met prijsaanvragen, bestelbonnen uitsturen, de algemene administratie…”

“Op zo’n moment besef je al snel dat je als schoolverlater nog helemaal niet klaar bent om werfleider te worden. Bij edibo kreeg ik de kans om op mijn tempo bij te leren en te groeien. Niet alleen van werf- en projectleiders, ook van bovenaf. Je leert hier bij van collega’s vanop elk niveau, ongeacht de functietitel.”

“Ik geniet hier van de vrijheid en inspraak”

Vandaag is Gilles werfleider, met de uitgesproken ambitie om door te groeien tot projectleider.

“Maar alles op zijn tijd natuurlijk. Ik leer nog elke dag bij op de werf. Het grote voordeel bij edibo is dat je als werfleider volop betrokken wordt bij de verschillende uitdagingen op de werf. Je vormt een hecht team met de projectleider en krijgt de vrijheid om gerichte oplossingen te zoeken, maar ook zelf aan te bieden. Op vlak van technische details, logistiek, planning, noem maar op. Maar ook in de communicatie met de klant en de architect. Die kans krijg je zeker niet overal.”

"Het grote voordeel bij edibo is dat je als werfleider volop betrokken wordt bij de verschillende uitdagingen op de werf."

“Geen gewone projecten”

Al tijdens zijn stage was het voor Gilles snel duidelijk waar we bij edibo voor staan. “Mijn twee stageprojecten waren al meteen redelijk ingewikkelde constructies met de nodige detaillering. Maar complexere uitdagingen spreken me net aan, zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.”

Welke projecten een blijvende indruk hebben gemaakt bij Gilles? “Sowieso mijn allereerste project als werfleider: Hoveno. Een gekoelde loods van 10.000 m2 in Sint-Katelijne-Waver met geïsoleerde binnenwanden en speciale poorten. Ook kmo-park Jaurdinia in Mont-Saint-Guibert was een heel mooi en uitdagend project.”

“Qua renovaties blijft vooral die van autotoonzaal en -garage Valckenier in Aalst hangen. We sloopten de bestaande voorgevel en inpandige appartementen. Ook de 50 jaar oude draagstructuur van het dak – vol lichtstraten – moest vervangen worden. We moesten speciale schoorconstructies in het gebouw aanbrengen om het gebouw recht te houden.”

“Klaar om de edibo-eer te verdedigen”

Hoe heeft Gilles zijn eerste jaren als constructive challenger beleefd? “Als werfleider kom je sowieso weinig op kantoor. Zelf probeer ik 1 keer per week naar Lommel af te zakken. Maar de sfeer binnen de groep is er zeker niet minder door. Ik durf zelfs te stellen dat de werf- en projectleiders samen een echte vriendengroep vormen. We plannen regelmatig iets in buiten de werkuren, zoals een etentje of een avondje karten.”

“Op vrijdag kaarten we sowieso na over de werkweek met een pintje erbij. De nieuwe aanwinsten in het team zullen het zeker kunnen beamen: je wordt meteen in een fijne groep gekatapulteerd.”

“Maar ook vanuit edibo zijn er heel wat initiatieven waar ik naar uitkijk. Onlangs was er nog een groots familiefeest ter ere van 40 jaar edibo en 10 jaar edibosud, een heel leuke namiddag en avond. En elk jaar doen we mee aan de Chambers Trophy, daar strijden we meestal mee voor de podiumplaatsen. Ik sta zelf ook paraat om mee de edibo-eer te verdedigen dit jaar (lacht).”

Van de modder naar de sneeuw

Waar is Gilles terug te vinden van zodra de lichten in de werfkeet en de modderschoenen uit gaan? “Ik heb 15 jaar lang voetbal gespeeld, maar die schoenen hangen nu al bijna twee jaar aan de haak. Mijn grootste hobby en passie blijft skiën. Ik ben 3 à 4 weken per jaar in de sneeuw terug te vinden, de helft daarvan als skimonitor. Mede dankzij mijn ouders, die zelf ook monitoren waren vroeger. Ik sta al sinds mijn 2, 3 jaar op de latten en dat zal hopelijk nog heel lang blijven duren.”

Werfleider met ambities? Welkom bij edibo!

Ben je net als Gilles iemand die perfect weet wat hij of zij zoekt in zijn job als werfleider? En voor wie complexere bouwuitdagingen meer dan mooi meengenomen zijn? Bij edibo kom je terecht bij een bouwfamilie die in jou investeert en samen een duidelijk groeitraject uitstippelt. Inclusief jaarlijkse opleidingen en workshops!

Klinkt goed? Hou dan zeker onze vacatures in de gaten. En neem intussen zeker een kijkje naar de vele uitdagingen die we al tot een goed eind gebracht hebben.