De nieuwbouw van kmo-park Green Business Park Jaurdinia in Mont-Saint-Guibert is zonder twijfel een van de grootste projecten in onze edibo-geschiedenis tot nog toe. Wij gidsen u doorheen dit ambitieuze, meerfasige project van onze collega’s bij edibosud.

Twee fases, diverse uitdagingen

Bouwpromotor BVI.eu is de naam achter tal van Green Business Park-bedrijventerreinen over heel België. Hun focus ligt voornamelijk op het creëren van duurzame kmo-parken met een groen tintje, zowel op bouwkundig als op professioneel vlak. Hun gebouwen moeten kunnen meegroeien met de tijd én met de successen van hun eigenaars.

Die filosofie vertaalde zich dan ook in een aantal concrete uitdagingen voor onze constructive challengers. Te beginnen met fase 1, goed voor 43 kmo-units verdeeld over 4 gebouwen van in totaal 10.000 vierkante meter. Gevolgd door fase 2, goed voor nog eens 4 constructies en 22.000 vierkante meter aan kmo-units.

Binnen beide fases van het project waren we als aannemer verantwoordelijk voor de wind- en waterdichte ruwbouwwerken, de basistechnieken (verlichting, wateraansluiting, branddetectie…) en de buitenaanleg.

Fase 1: snel bijsturen en moduleerbare gevels

Hoewel alle bouwkundige studies en uitvoeringsplannen al definitief waren bij de start van de werken, heerste er nog grote onduidelijkheid over de bestemming van heel wat van de 43 kmo-units in fase 1. Ongeveer de helft van de units had op dat moment namelijk nog geen koper gevonden.   Bijgevolg waren aanpassingen tijdens de effectieve uitvoeringsfase onvermijdelijk. Hier speelden we, steeds in nauw overleg met de bouwheer, de architect (Syntaxe Architectes) en de eindklant, snel en efficiënt op in, zodat de timing van de werken nooit in het gedrang kwam.

Opmerkelijk aan deze fase van de bouwwerken: de units – bestaande uit een stalen structuur, sandwichpanelen en betonpanelen – zijn tot op bepaalde hoogte moduleerbaar. Zo hebben we de nodige bouwkundige werken voorzien om eventueel later ramen bij te plaatsen in de gevel of een mezzanine met tussenvloer te integreren. Zeer interessant voor bedrijven in groei, die hierdoor niet meteen op zoek hoeven te gaan naar een nieuwe vestiging.

Tot slot springen ook de bow windows in een aantal van de kantoorgevels aan de straatkant in het oog, net als de gebouwen zelf die met hun willekeurige vorm extra cachet geven aan de buitenomgeving.

Fase 2: Design&Build en brandweernormen

Waar we tijdens fase 1 vooral flexibiliteit toonden op vlak van bijsturen tijdens de uitvoeringsfase, dienden we ons tijdens fase 2 vooral flexibel te tonen tijdens de voorbereidende fase.

Door de grotere oppervlaktes van de kmo-units en de mix tussen industriële en kantoorruimtes, kwam er veel extra denkwerk kijken om tegemoet te komen aan de specifieke brandweereisen. Om binnen het budget van de klant te blijven, dienden we al onze creativiteit in de strijd te gooien om de brandcompartimentering in een definitieve plooi te leggen.

In samenwerking met een extern controlebureau, dat onze plannen aan een gedetailleerde revisie onderwierp – konden we een maximale brandveiligheid garanderen op een zeer kostenefficiënte manier. Bovendien behouden de kopers alle vrijheid om hun panden flexibel in te richten in de toekomst.

Op dit moment zijn drie van de vier geplande gebouwen binnen deze fase opgeleverd. In het nog op te leveren gebouw – straks worden dit in totaal 6 kmo-units – kwamen bovendien nog een aantal specifieke eisen van verschillende bouwheren samen. Zo leveren we straks één unit, goed voor 2.000 m2 aan productie- en opslagruimte en 600 m2 aan kantoren helemaal sleutel-op-de-deur op.

Een van de andere units kadert op zijn beurt binnen een Design&Build-opdracht. Voor een motorshop in racewagens en race-accessoires bouwen we aan een atelier met bovenliggende burelen en showroom. Bijkomende uitdaging – naast het strikte budget – is hier de timing. Door meerdere wijzigingen in het ontwerp, schoof het indienen van de bouwvergunning – en dus ook de start van de werken – steeds verder op. De deadline bleef echter behouden. Dankzij de intense opvolging met bouwheer, architect en de eindklant, is het ons doel om ook hier de opleveringsdatum strikt na te leven.

Tijdens deze resterende werken zorgen we ervoor dat een continue logistieke flow op de werf verzekerd blijft, maar ook dat de toegang tot de reeds afgewerkte units mogelijk blijft en de handelsactiviteiten op de site onverstoord kunnen doorgaan.

Topkwaliteit dankzij gecombineerde expertises

Dat we ons bij edibosud moeiteloos op diverse types van industriële bouwprojecten en een veelheid van betrokkenen kunnen instellen, blijkt duidelijk uit dit mooie project. Onze interne kennis – onder meer onze stabiliteits- en 3D-plannen – vormde de solide fundering voor de daaropvolgende samenwerking met onder meer de bouwheer en de architect.

Tegelijkertijd garandeerden we een extra kwaliteitscheck door een extern controlebureau voor de brandveiligheid (zie boven) en een extern stabiliteitsbureau (Bureau d’études Lemaire) te laten meekijken naar onze plannen.

Van eerste kennismaking tot veelbelovend partnership

Dankzij het snelle schakelen in fase 1 voelden we al snel het groeiende vertrouwen van bouwheer BVI.eu in onze constructive challengers. Nog voor ons finale offertevoorstel voor fase 2 van de werken ging de bouwheer akkoord met een verdere samenwerking. Vandaag zijn onze challengers voor deze bouwheer ook in Tubeke aan de slag voor de bouw van een Green Business Park. Wat ons betreft, de start van een veelbelovend partnership op lange termijn.

Op zoek naar een industrieel algemeen aannemer die de uitdagingen omarmt?

Bij edibo zijn we uw garantie op een flexibele aanpak doorheen uw bouwproject. Steeds met een nauwlettende blik op het budget, de deadlines en de wensen van de eindklant. Neem zeker een kijkje tussen de verschillende realisaties in uw regio. Wenst u een verkennend gesprek? Neem dan meteen contact met ons op en vertel ons welke uitdagingen u voor ons in petto heeft.