In Couillet, dicht bij Charleroi, waren onze constructive challengers aan zet voor de bouw van recyclagefabriek Filao. De nieuwe fabriek, gespecialiseerd in het recycleren van plastic flessen, heeft een oppervlakte van 17.000 m2. Wat de belangrijkste uitdagingen waren binnen dit langverwachte project en hoe de werken precies verliepen? Frédérick Désier, technisch directeur bij onze collega’s van edibosud én projectleider van dienst op deze werf, deelt zijn ervaringen.

Het project: nieuwbouw recyclagebedrijf

Filao is het resultaat van een partnership tussen Sources Alma en Veolia. De eerste partij is de grootste producent van gebotteld water in België. Veolia is op zijn beurt specialist in water- en afvalbeheer.

Een overzicht van de verschillende bouwwerken op hun site:

  • Fabriek bestaande uit verschillende naast elkaar gelegen verwerkingsgebouwen
  • 1 opslagplaats voor samengedrukte balen van PET-flessen
  • 1 kantoorgedeelte
  • Meerdere technische lokalen
  • Omgevingsaanleg
  • Civieltechnische werkzaamheden voor de uitbouw van de productie

Concreet stonden we bij edibosud in voor de bouw van een recyclagefabriek voor plastic flessen. Het project bestaat uit meerdere gebouwdelen: van een opslagplaats voor samengeperste balen van PET-flessen tot een specifieke ruimte voor het creëren van gerecycleerde plastic pellets. Die laatsten worden achteraf gebruikt voor de productie van nieuwe plastic flessen, klaar voor een nieuw rondje bij de consument.”

Hoge verwachtingen

“We hadden in totaal 8 weken de tijd om de stabiliteitsstudie uit te werken en om de structuur en gevelopbouw van de verschillende industriële constructies in kaart te brengen. Ons team – met voorop onze stabiliteitsingenieur, onze interne werkvoorbereiders en de projectleiding – heeft de voorbereidende werken meteen stevig in handen genomen. Gezien het grote belang van dit project voor edibosud, heb ik vanuit mijn rol als technisch directeur de verschillende betrokken teamleden mee ondersteund.”

“Ook de media besteedden enorm veel aandacht aan dit project. De bouw van deze nieuwe recyclagefabriek ging vlot over de tongen. Het is namelijk de grootste speler in heel België op vlak van recyclage van plastic flessen. Bouwheer Filao is bijgevolg al in heel wat persbijdragen verschenen de afgelopen maanden en jaren.”

De samenwerking

“Onze constructive challengers werkten nauw samen met het ontwerpteam en met de verschillende partijen aangeduid vanuit de bouwheer. Dankzij deze vlotte samenwerking kregen we doorheen het traject almaar meer inzicht in elkaars doelstellingen en wisten voor én tijdens de werken een duidelijk overzicht te behouden over het project. Hierdoor bleven we ook netjes binnen de vooropgestelde deadlines.”

“Om een dergelijk project te doen slagen, is ook een nauwe betrokkenheid van de bouwheer vereist. Het is aan hem om vooraf een aantal sleutelmomenten in het traject mee vast te leggen. Eens de intentie tot samenwerking een feit is, is het aan de rest van het team om een strikte planning op te stellen en om er alles aan te doen om deze na te komen. Zowel de interne als de externe betrokken partijen.”

“We werkten binnen dit project bovendien samen met TRBA, de aannemer verantwoordelijk voor de grondwerken en de omgevingswerken. Dankzij een sterke samenwerking konden de medewerkers van Filao tijdig en met propere voet in hun nieuwe gebouwen terecht.”

De grote challenges

1. Strikte deadlines

“De grootste uitdaging was om tijdig de gebouwen wind- en waterdicht te krijgen met het oog op de productie-opstart. Een strikte leveringstermijn voor elk gebouwonderdeel was dus cruciaal om alle onderaannemers volgens afspraak aan het werk te kunnen zetten. Bovendien moesten we ook tijdig een deel van de omgevingswerken inblikken, zodat de aannemers vlot op de werf terecht konden. Op een bepaald ogenblik waren we er zelfs met zo’n 100 tot 120 mensen aan de slag.”

2. Een behendig team

“Door een intern bouwteam samen te stellen, konden we meteen heel snel aan de slag gaan met de nodige studies. Voor ons was dit alvast de zwaarste uitdaging. Hierdoor wisten we telkens tegemoet te komen aan de gevraagde leveringstermijnen vanuit de bouwheer. Een vertraging is namelijk snel gebeurd bij de minste gemiste levering. Hier hebben we het verschil gemaakt door altijd aanwezig te zijn op de werf, door de grote betrokkenheid van onze teams bij dit project en door de prioriteiten juist in te schatten en te wijzigen waar nodig.”

3. Klaar om snel bij te sturen

“Doorheen het project dienden we verschillende aanpassingen door te voeren. Maar als constructive challengers wisten we dat we niet zomaar een gebouw neerpootten, maar er alles aan zouden doen om een nieuwbouw recyclagefabriek op maat aan te leveren voor onze klant. Dankzij deze mentaliteit wisten we ons telkens moeiteloos aan te passen aan de nieuwe wensen. Dit gold trouwens voor het volledige team dat op dit prestigieuze project stond.”

Typisch edibo?

“De wilskracht, de flexibiliteit en de goesting van onze constructive challengers om er iets heel moois van te maken hebben ons in dit project helemaal doen slagen in ons opzet. Vooral het respecteren van de vooropgestelde deadlines vanuit de klant bleek hierin cruciaal.”

Op zoek naar een flexibele industriële aannemer?

Heeft u een industrieel project in de steigers staan? En bent u nu vooral op zoek naar een flexibele industriële aannemer, zowel op vlak van kennis, expertise als van aanpak op de werf?

Bij edibo staan we zowel bouwheren, architecten als studiebureaus bij. Met onze meer dan 40 jaar ervaring in industriële bouwprojecten kunnen we u ongetwijfeld de nodige meerwaarde bieden.

Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak en neem zeker ook een kijkje naar onze realisaties.