5.700 m2, vier bouwfases en een resem onverwachte uitdagingen die onze flexibiliteit aan een stevige test onderwierpen. In 2019 startten onze collega’s bij edibosud met de verbouwingen aan de voormalige Caterpillar-gebouwen in Gosselies. Een nieuwe eigenaar zal er straks zijn intrek nemen: het biotechbedrijf MaSTherCell, intussen overgenomen door de Amerikaanse multinational Catalent. Na deze technische renovatie zal dit gerenommeerde biotechbedrijf – gespecialiseerd in cel- en immuuntherapie – er beschikken over een nieuwe productiehal, laboruimtes, kantoren en een opslagzone.
Dubbele beginopdracht
In 2019 vroeg industrieel projectontwikkelaar CoCEPTIO ons om een offerte op te stellen voor het produceren en plaatsen van nieuwe stalen dakconstructies en technische roostervloeren binnen de bestaande gebouwen op de site. Met als doel om de toekomstige technieken, waaronder talrijke luchtgroepen en luchtkanalen en elektriciteitsinstallaties, op een technisch verdiep te voorzien boven de cleanrooms.
Onze constructive challengers werkten een geoptimaliseerde stabiliteitsstudie uit en legden zo de basis voor de samenwerking met CoCEPTIO en de bouwheer. De grote uitdaging tijdens deze eerste fase van de werken: de bestaande dakstructuur bleek veel te licht om de geplande belasting te dragen. Dus stelden we een stalen constructie in twee niveaus voor. Door zoveel mogelijk te standaardiseren en door iedere 1m20 stalen liggers te plaatsen, wisten we de montage te optimaliseren.
Bijkomende moeilijkheid was de beperkte bewegingsruimte – net meer dan 5 meter in hoogte – die we ter plaatse hadden om de nieuwe constructies te plaatsen. Zo dienden we aangepaste kranen in te zetten om de nodige werken te kunnen uitvoeren.
Nieuwe eigenaars, nieuwe ontwikkelingen
In 2020 kreeg het oorspronkelijk Belgische bedrijf na een grote overname nieuwe, Amerikaanse eigenaars aan het roer. Omdat deze nieuwe partij volgens zijn eigen, vertrouwde standaarden en BIM-methodes wilde verder bouwen, dienden we het project even stop te zetten en samen te herbekijken.
Intussen werd op de werf ook almaar duidelijker dat er heel wat bijkomende werken dienden te gebeuren die oorspronkelijk niet mee opgenomen waren in de budgettering. Dit leidde tot een aantal bijkomende bouwfases.
Hergebruikte steenslagkoffer
De steenslagkoffer onder de bestaande betonvloeren bleek te bestaan uit een materiaal dat opzwelt nadat het in contact met water komt. Met als gevolg dat de vloeren niet meer vlak lagen.
Op vraag van de opdrachtgever braken we deze vloeren op. Buiten op de parking bewerkten we het uitgebroken vloermateriaal verder. Het resultaat: een nieuwe steenslagkoffer in gebroken beton die we quasi volledig konden hergebruiken binnen het gebouw. De overgebleven steenslagkoffer verwijderden we en voerden we af.
Nieuwe funderingen en betonvloeren
Voordat we de nieuwe betonvloeren konden storten, moesten ook alle funderingen herbekeken worden. Door de bijkomende belasting aan de dakconstructie bleken de funderingen niet langer over voldoende draagkracht te beschikken.
Na een nieuwe studie gingen we aan de slag met diepfunderingen aan de hand van micropalen en ter plaatse geheide palen. Door de beperkte werkhoogte dienden we telkens funderingspalen met een lengte van 1,5 meter in de grond te heien en de daaropvolgende paal aan het uiteinde van de vorige paal te lassen totdat we de gewenste diepte van 10 meter bereikten.
Bijkomende veiligheidseisen
De medische en farmaceutische sectoren staan sowieso al bekend om hun strenge veiligheidseisen tijdens het bouwproces. Sinds de Amerikaanse overname van MaSTherCell werd het veiligheidstraject alleen nog maar intenser op de werf.
Zo was er elke dag een veiligheidsverantwoordelijke vanuit de bouwheer aanwezig op de werf en vond er dagelijks een veiligheidsmeeting plaats voor de start van de werken.
Bovendien bleef het vrachtverkeer op de werf strikt beperkt tot het laden en lossen van materialen. Alle andere werfwerkzaamheden gebeurden onder strikte supervisie. Zo ook de brandwerende schilderwerken die om gezondheidsredenen tijdens de weekends en feestdagen in onderaanneming dienden te gebeuren. Hiervoor stelden we telkens een projectleider vanuit edibosud aan om de werken in goede banen te helpen leiden.
Oplevering in zicht
Ondanks de bijkomende werkzaamheden is de uiterste deadline van de technische renovatie van dit biotechbedrijf nooit naar achteren geschoven. De zomer van 2022 staat nog steeds met stip in de agenda aangeduid om project-Catalent op te leveren. Een pluim die onze constructive challengers zeker mee op hun hoed mogen steken.
Hoe flexibel moet uw industrieel bouwaannemer zijn?
Bij edibo en edibosud kunt u als architect, bouwheer of industrieel projectontwikkelaar rekenen op een algemeen aannemer die niet van slag geraakt bij de minste aanpassing in de bouwplannen. Dankzij ons sterk team van werkvoorbereiding tot plaatsing op de werf houden we op voorhand rekening met de meest uiteenlopende scenario’s, zodat we in alle flexibiliteit kunnen schakelen indien nodig.
Hoe kunnen we uw project vertalen naar onze werkwijze? Deel uw verhaal met ons tijdens een vrijblijvend gesprek en bekijk in tussentijd zeker onze realisaties.