De iconische Tiense Suikerraffinaderij schreeuwde al een tijdje om een grootschalige dakrenovatie. Het waren onze constructive challengers die de eer kregen om het 8.000 m2 grote dakoppervlak te moderniseren en dat tussen twee productiefases door. Een project waarin een strakke planning en duidelijke afspraken meer dan ooit voorop stonden. Werfleider Jonas Segers blikt met je mee terug op deze memorabele opdracht.

Het project

  • Demonteren van de bestaande dakconstructie van 8.000 m2
  • Plaatsen van de nieuwe dakconstructie: steeldeck onderdakplaat, PIR-isolatie en TPO-dakdichting (kunststof)
  • Wandrenovatie van torenconstructie op het dak
  • Inbouwen van lichtstraat met opengaande delen
  • Optimaliseren van de veiligheid op de nieuwe dakconstructie (antislippaden, levenslijnen,…)

Eerst de bieten, dan de bouwwerken

Aangezien de renovatiewerken boven de productiezaal plaatsvonden, konden de werken enkel uitgevoerd worden buiten het bietenseizoen, dus op het ogenblik dat de productie stil lag, geeft Jonas Segers aan.

“Concreet betekent dit dat we ongeveer vier maanden de tijd hadden om de werken af te ronden. Van het einde van de bietenverwerkingsperiode in april 2023 tot de start van de nieuwe productiefase begin september. Een strakke timing met andere woorden, waar er geen marge voor tijdverlies was.”

Voortdurend overleg met onderhoudsteams

“Ook al lag de productie stil, toch was er voortdurend personeel aanwezig in de hal voor het onderhouden, herstellen en installeren van machines en leidingen. Het edibo-team moest dus voortdurend in nauwe communicatie blijven staan met de onderhoudsploegen om elkaars planningen optimaal op elkaar af te stemmen.”

Vakmanschap op grote hoogte

“Aan de dakrenovatie ging een intensieve voorbereiding vooraf. Essentieel hierbij was een nauwkeurige opmeting van de bestaande structuren. We dienden alles te dubbelchecken, want tijdens de werken geconfronteerd worden met foutieve materialen is op zulke momenten geen optie. Noch voor het rendement van het project, noch voor onze eigen planning, noch voor die van de onderhoudsmedewerkers in de hal. Onze landmeter leidde deze voorbereidingsfase overigens in perfecte banen.”

“Eenmaal de werken van start konden gaan, was het aan onze montageploegen en onderaannemers om zich te onderscheiden. Het demonteren en vervangen van de dakpanelen gebeurde uiteraard volgens de strengste veiligheidsvoorschriften en met maximale aandacht voor de continuïteit van de raffinaderij en de vrijwaring van de voorzieningen in de onderliggende hal, bijvoorbeeld bij slechte weersomstandigheden.”

Typisch edibo?

Waar lag volgens werfleider Jonas Segers dé grote meerwaarde van edibo binnen dit project?

“Dankzij onze flexibele aanpak en open vorm van communiceren hebben we deze uitdagende dakrenovatie voor Tiense Suiker binnen de vooropgestelde, strakke timing afgerond. Steeds rekening houdend met de andere betrokken partijen op de werf en binnen het overeengekomen budget. Met andere woorden: een project waar we zeer trots op mogen zijn.”

Hoe staat uw dakconstructie ervoor?

Dakrenovaties komen de laatste jaren almaar vaker voor in ons orderboekje. Slijtage is een van redenen, maar ook de nood aan zonnepanelen, betere dakisolatie en licht- en luchtrijke werkomgevingen spelen een rol.

Dringt een dakrenovatie zich ook op voor uw bedrijfsgebouw(en) of twijfelt u of u nog een paar jaartjes verderkunt? Bij edibo zijn we uitgerust met de ervaring, precisie en het vakmanschap om u zowel correcte inschattingen als concrete oplossingen te bieden.

Neem contact met ons op en ontdek hoe wij uw project naar een hoger niveau kunnen tillen. Bekijk alvast onze referenties en eerdere succesvolle projecten op onze website.