In 2013 plaatste edibo het allereerste BREEAM-gecertificeerde industrieel gebouw in België. Tien jaar later is het BREEAM certificaat de referentie bij uitstek als het over duurzaam en ecologisch bouwen gaat. Dat we ons grootste project ooit – de nieuwe magazijnen en kantoren voor Logistics Capital Partners in Bilzen – ook binnen dit toonaangevende kader mochten bouwen, is de voorlopige kers op de taart. Maar er is meer op komst. 

Waar staat het BREEAM certificaat voor?

Het BREEAM certificaat is een objectief bepaalde kwaliteitsgarantie op een duurzaam bouwproces én gebouw. En dit voor de volledige levensduur van het gebouw.

De ecologische voetafdruk en vervuiling zo beperkt mogelijk houden, is maar een van de negen factoren die bijdragen tot een hoge BREEAM-score. Daarnaast bepalen ook de volgende domeinen mee de eindscore:

 • Management
 • Gezondheid
 • Energie
 • Transport
 • Water
 • Materialen
 • Afval
 • Landgebruik

Waarom is BREEAM zo belangrijk geworden?

Deze certificering is als het ware het duurzaamheidsdiploma van het bouwproject en het effectieve gebouw in kwestie. Hoe hoger de BREEAM-eindbeoordeling, hoe meer het gebouw ook waard zal zijn in de ogen van potentiële kopers of huurders in de toekomst.

Een duurzaam gebouw staat namelijk voor een gezonde (werk)omgeving, materialen met een bovengemiddelde levensduur en uiteraard een verlaagd energieverbruik. Tot slot komen dergelijke projecten sneller in aanmerking voor bepaalde subsidies en financieringen.

breaam certificaat voor logistics capital partners Bilzen-Genk
Met de bouw van meer dan 45.000 m2 aan magazijnen en kantoren voor Logistics Capital Partners in Bilzen noteerden we ons voorlopig grootste BREEAM-gecertificeerde project ooit.

Belgische BREEAM-pioniers

In 2013 leverden we een nieuwbouw logistieke vestiging op voor H. Essers in het Waalse Courcelles. Het werd het allereerste BREEAM-gecertificeerde project ooit in België. Goed voor 40.000 m2 aan duurzaam industrieel bouwvernuft.

Sindsdien is de roep om BREEAM alleen maar toegenomen. Ook bij de opdrachtgevers in ons adressenboekje. Met de bouw van meer dan 45.000 m2 aan magazijnen en kantoren voor Logistics Capital Partners in Bilzen noteerden we ons voorlopig grootste BREEAM-gecertificeerde project – en grootste project tout court – ooit. En dat binnen een bouwtermijn van amper 1 jaar.

Voor dit project behaalden we het op een na hoogste certificaat: Excellent. Hoe we hier onder meer toe kwamen?

 • De volledige aanvoer voor de grondwerken gebeurde per boot: goed voor 70.000 m3 aan steenslag, oftewel 3.500 vrachtwagens minder op de weg;
 • In plaats van grond af te voeren, behandelden we deze ter plaatse met het oog op hergebruik op de site;
 • Een gedetailleerde monitoring van het waterverbruik op en rond de werf;
 • Geluidsmetingen op de bouwplaats moesten hinder voor mens en dier maximaal beperken;
 • Voor de bijen en vogels in de buurt, herstelden we de flora door het plaatsen van bomen en bijenkasten;
Met edibo aan uw zijde kunt u vanaf dag één rekenen op ons toegewijd en ervaren BREEAM-projectteam. Zo monitoren we uw certificeringstraject van ontwerp tot audit.

Maximum van de punten voor D’Ieteren

Ook voor D’Ieteren Group zijn we goed op weg om in de BREEAM-geschiedenisboeken te eindigen. Onze constructive challengers zijn aan zet voor de afbraak-, nieuwbouw- en renovatiewerken voor vijf gebouwen op hun Kortenbergse site. Inclusief 70.000 m2 aan buitenaanleg.

Het vooropgestelde doel: het maximum van de punten, met name de Outstanding-certificering. Een opdracht van om en bij de 30 miljoen euro, maar een investering die voor deze bouwheer helemaal past binnen hun circulaire en duurzame gedachtegoed.

Mikt u op een BREEAM certificaat voor uw toekomstig project?

In tien jaar tijd is de shift naar gecertificeerd duurzaam bouwen helemaal ingezet. Als BREEAM-bouwer van het eerste uur in België is onze expertise intussen alleen maar toegenomen.

Genoeg om te weten dat alles valt of staat met een allesomvattende voorbereiding en organisatie. Met edibo aan uw zijde kunt u vanaf dag één rekenen op ons toegewijd en ervaren BREEAM-projectteam. Zo monitoren we uw certificeringstraject van ontwerp tot audit.

Deel uw duurzame bouwplannen met ons en wij gaan de challenge met overtuiging aan!